Posted by : B.Derya Mart 29, 2014





Şarküteri ürünlerinin başkenti italya… Jambon türlerini salam çeşitlerini öğrenmek başlı başına bir mesai gerektiriyor. Toscana’da ve tüm italya’da en çok tüketilenlerinden biri de prosciutto(pıroşutto)…
Domuzun butlarından elde edilen et tuzlanıp bekletiliyor. Bu bekleme 2 yılı geçebiliyor bir şarap bir viski gibi ne kadar beklerse o kadar iyi bir lezzet elde ediliyor. Genel kanı en iyilerinin Parma’da yapıldığı yönünde… Ama en lezzetli prosciuttonun San Daniele’den geldiğini iddia edenlerin sayısı da az değil. Aslında her bölgenin kendine ait bir prosciutto hazırlayışı var. kimisi daha tuzlu, kimis daha tatlı…
Ortalama kilosu 30 euro… Pizzaya, sandviçe hatta bir dilim ekmeğe çok güzel eşlik ediyor.
Türkiye’de çok da iyi rakı mezesi olurdu aslında… Peynirln yanına kavunun üstüne eşlik ederdi. Üstüne derken kavun üstü prosciutto buralarda meşhur bir aperatif… üstelik kavuları turuncu… sarıda değil… 
menülerde prosciutto iki şekilde rastlayabilirsiniz. Prosciutto cotto-Prosciıutto crudo… Cotto yani pişmiş… Crudo ise -çiğ demek çok itici geliyor- pişmemiş… bir italyanla konu hakkında konuşurken ‘Pişmiş prosciutto sizin rakıyı ısıtmak gibi bir şey” dedi. Abartılı olduğunu düşünsemde pişirmek prosciuttoyu fena şekilde ağırlaştırıp, yağlandırıyor.
Türkiye’de büyük migroslarda rastlamıştım. Tabi ki fiyatlar el yakan cinsten. Ha yemezseniz bir şey kaybetmezsiniz. Ama yolunuz buralara düşerse deneyin derim. Böylece kararı siz verebilrisiniz…

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Patlantisten Gelen - Hatsune Miku - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -